Thursday, January 8, 2015

minyak zaitun extra virgin memang betul betul bermanfaat!

Salam and hello semua...dah lama tak update  blog...rasannya dah bersarang labah2 kot blog aku ni...ok actually saya ada story nak habaq kat u all ni....pasal minyak zaitun...minyak zaitun? bukan minyak zaitun cap safi bagai tu ye...ni minyak zaitun yang boleh makan ye....

opsss ada hal ler pulok, nanti saya sambung k...tata....



Monday, February 25, 2013

MUKA JERAWAT! BESAR-BESAR! ARGHHHHHH

Salam......mesti semua tanya kenapa saya buat tajuk tu......ok saya tahu ramai girls2 kat luar sana menderita pasal en jerawat ni kan kan......saya pernah alami semua ni.....lagi teruk ditambah dengan radang sebab pakai produk local sampai dah mcm padang kena meteorit rupanya huhuhuhu...

 U all tau....dah berpuluh2 produk semua sifat sementara.....sampai lah satu hari saya ikut kakak saya menemankan anak dia pergi check muka dia sebab jerawat melampau2 padahal baru form3......kiranya jumpa dr pakar di mahkota parade medical.......actually saya yang suggest akak saya sebab saya nak pergi saya tak mampu maklumlah masa tu still study lagi.....masa jumpa dr tu....muka dr lelaki tu bersih gilerrrr hehehehehee sampai malu i dibuatnya....dia check muka anak saudara saya dan dia kata.....ermmm ni kes simple jer....yang penting banyak minum air dan jangan picit.....dia bagi pill yang mana 1 bulan rm 200 mesti dimakan untuk 8 bulan....lepas 8 bulan tak perlu makan lagi kerana dia ber jaminan memang mati semua bakteria tu heheheeee.....actually saya tahu pasal ubat tu sebab before ni saya ada baca article pasal jerawat dalam skop perubatan... sebenarnya ubat tu adalah stage ke 3 peringkat jerawat...paling kuat....sebab tu masa beri ubat tu kat anak saudara saya ...saya yakin sebab ia adalah kawalan doktor...lepas tu dr juga suruh datang setiap 2 bulan untuk check kesihatan kita n keadaan jerawat....dia juga beritahu jika pregnant tidak boleh makan....sebab ubat itu akan mengeringkan kulit dan adalah lagi bla bla sementara waktu so takut akan effect baby pulak.after pregnant boleh dia kata...dia tanya saya, u nak pill ni ker? jerawat u tak seteruk anak saudara u so makan yang ni...bla2 bla2...saya kata saya takut hehehehe padahal poket kosong wakakakakaaaa dia kata jgn risau kami dr pakar kulit tak mungkin buat sesuatu yang mengancam pesakit kami..lagipun u boleh rujuk mana2 perubatan sama jer rawatannya..lepas tu dia senyum heheheee...kemudian dia bagi produk cetaphil sebagai pencuci dan krim jerawat...alamak luperlah nama krim dia dan warna nya lutsinar...saya pulak tumpang ler minta nasihat dari dia hehehehehee...

u yang penting minum banyak air, senam, jangan garu2 muka....cuci muka guna yang mild, pakai pelembab dan paling penting SPF / sunblock! dia mention sunblock tu berkali2 huhuhuhuuhu.....dia kata yang resdong,,,opsss dia tak panggil resdong dia panggil alahan huhuhuhu....dia kata terus jer jumpa dr jangan sesuka hati guna produk or wat ever...sebab semuanya dari dalaman....kalau asyik usik luaran nanti kulit rosak dah tak cantik lubang sana sini......dia kata....hehehehee dia juga kata.....kos jumpa dr semua lagi baik dari beli pelbagai produk dan hasilnya belum pasti....dan dia juga kata pastikan jumpa dr yang berkualiti dan pakar bidang tu.....ermmmm ada ker dr yang tak berkualiti? hehhehheehhehee

ok bayaran akak saya kena bayar.....kos pill 8 bulan ( boleh beli sikit2 dulu sebenarnya cuma kakak saya malas nak ulang alik) RM1600 dan kos perkhidmatan RM300 kot agaknyalah....pastu cetaphil tu banyak jual kat farmasi rm37.00 dan kirm jerawat tu...rm 50 seingat saya....opssss anak sedara saya tak boleh pakai sunblock dulu sehingga 8 bulan....so kakak saya beli sunblok cetaphil rm97.00 tahan 3or 4 bulan gitu....banyak jer jual kat farmasi sebenarnya....kaum cina ramai beli.....

U all tau apa yang terjadi pada anak saudara saya selepas 5 4 bulan? Jerawat dia mengecut!!!! parut muka mengelupas hilang! dan muka jadi lembut2 gitu!!!!!! tapi bibir dia merekah sebab kulit kering kan...dr kata biarkan.....sampai ke 7 bulan...ZAASSSSS....jerawat dia hilang sepenuhnya tanpa lubang2 n parut....dia dah stop ubat...dan dia pakai jer lah pencuci cetaphil tu dan sunblok...dr kata hormon remaja mcmmana pun akan sesekali naik jerawat tapi mungkin seketul mcm tu jer lah...so dia suh sapu jer dgn krim tu..nanti hilang sendiri....anak saudara saya ni lelaki tau....sekarang dia dah habis SPM tgh tunggu result dan semakin berkeyakinan sebab muka dah hensem katakan hahahahahahaahahahaa

Opsss lupa pulak beritahu...saya ada anya dr tu....abis pempuan tak boleh makeup ker....dia snyum dan dia kata....jika muka sedang bermasalah...rawat dulu.....dah bersih baru lah nak pakai makeup or apa2 yang penting lepas pakai remove makeup tu jer.... huhuhu dan pastikan makeup tu yang mineral katanya...


Lepas balik dari jumpa dr tu....zassss terus kubuang semua produk local ku....pergi guardian....beli cetaphil, krim jerawat...pakai.....so masa pakai kire muka kosong gitu lerr....memang sadis malu wei...dah ler jerawat...kusam....saborrrrr...kemudian jerawat kecut semua! tapi masa tu minum air banyak n kekadang senam ler heheheehe......kemudian, gi farmasi beli clinelle pulak....kali ni beli lengkap pencuci, penyegar, pelembab, sunblock, masker, scrub....kononnya start jaga muka secara betul dan sihat ler kononnya hehehehehe......ZASSSSS! muka makin sihat!!! dan lembab! betul tak tipu....cuma...clinelle ni...tak taulah sebab saya tak beli serum dia....so muka nampak tak cerahlah....iyerlah tujuan dia pun nak sihatkan kulit jer kan.....next step.....parut muka? malam2 sapu oil yg untuk parut tu jer...biar lamba berbulan2 saya tak kisah dah heheheheheeee.......bila dah ok semua.....saya beli safi balqis yang krim kecantikan warna biru...hahahahaha untuk apa? lepas pakai pelembab, sunblok sume....pasti muka tak mcm makeup kan....so saya tambah sebagai foundation nak gi mana2...kesan pakai toner,pelembab n sunblock so bila pakai krim safi muka jadi senang sapu so mcm foundation sikit kan heheheehe pastu bedak tabur....tu permulaan saya kira mcm makeup lah setelah lama puasa makeup sebab tengah rawatan muka kan kononnya hhahahahahaaa..........kemudian saya rasa malas sangat pakai pelembab kemudian nak tambah sunblok..ada 2 bende nak kena buat....so after abis semua saya nak ganti moisturizer emulsion NUTOX sebab ia dua dalam satu....ada moisturizer dan SPF kira mudah sikit....lagipun yg penting produk tu pun mild dan tiada paraben ( apa tu paraben? panjang nak cite....taip jer lah en google ye hehehehee).......so nanti saya nak tambah satu produk lagi iaitu kirm malam...krim malam ni dah lama saya puasa ...adalah dekat 2 tahun kot....so ni tengah fikir krim malam yang terbaik, semulajadi, tanpa paraben, dan menyihatkan....ingat nak sapu minyak zaitun jer rasanya hahahahahaaaaaa nantilah survey ada tak jual minyak zaitun untuk muka? hahahahaah nak beli serum? masih takut lagi ...takut banyak sangat bahan kimia.....kalau boleh malam nak yang paling kurnag bahan kimia heheheheheeee.......tapi kalau u all nak muka putih cerah ada jer serum cetaphil atau serum NUTOX cuma saya belum berani nak cuba sebab takut sebab rasanya pencuci penyegar pelembab, krim safi....dah bnyak ler tu bende tepek kat muka heheehhee....owh satu lagi...mungkin saya akan tukar toner NUTOX sebab ia dalam bentuk spray....mudah kan! spray jer sudah....huhuhu....awak semua mesti pelik naper campur2 ni? sebenarnya nak campur2 tu tengok2 juga jenis produk, kandungan dan keserasiannya...nutox n clinelle ni mild jer...dan yang saya berani campur pun cuma toner dan moisturizer jer heheheehehhheheee........kepada sesiapa yang ada masalah kulit...rawat dulu...sabar....lepas tu nanti dah besih nak makeup ker nak aper ker...dah boleh dahhh yg penting remove makeup tu time nak tido ok....tapi nasihat saya kalau setakat nak gi kerja tu...pakai light makeup udahlah....pakai bb cream jer n lipstik pun dah cantik aper....tapi pastikan kulit bersih dulu....jgn time jerawat banyak time tu nak pakai bb cream ler, foundation ler...menyesal nanti tau....makin teruk ader lah nanti..so itulah pengalaman saya.....sebelum tu kepada kulit bersih....jangan ngengada2 nak pakai mcm2 produk....sayang woooo bukan mudah nak dapa kulit bersih...cari yang betul2 ok dan maintain pakai produk tersebut yang semestinya ada  3 step ; pencuci ,penyegar dan  pelembab plus SPF. kalau boleh beli produk berkualiti kat farmasi ker...guardian yg dermatologist test....kalau yg kaya SK11 or mary kay memang sangat berbaloi untuk kulit normal....makin cantik mcm artis cina u jasinya...dan sebagai org islam...tambahan..air wudhu pun besar menfaatnya tau huhuhuhu...selamat menjadi cantik semua ;)

Wednesday, November 3, 2010

Pemakanan dalaman yang dr kulit syorkan untuk kulit jadi remaja,gebu dan cerah!

Semasa aku menjalani rawatan kulit muka aku yang rosak akibat pemakaian produk bukan2 nih.....aku bertemu dr wanita yang sangat cantik tanpa secalit makeup dan bedak tau! muka dia mcm baby halus!......aku pun kata.....huhuhuhuuhu dr...mcmmanan nie nak pulihkan kembali kulit saya seperti dulu huhuhuh...dr tu dengan relaks jer pun cakap.....Awin, jangan risau....yang penting awak kena ikut cakap saya....follow ajer langkah saya pasti hasilnyer debomm! fuihhhh bersinar2 mata aku mendengar dr tu cakap.....dia pun kata first....dia bagi pil hormon,pil mati kuman dan pil alahan. semua tu mesti habis dalam 2 minggu. lepas tu dia bagi krim sapu kat jerawat. untuk pencuci aku pakai dermalogica yang lembut.....dr tu tak bagi pakai toner kerana mengeringkan kulit....pastu dr tu bagi pelindung matahari spf 30 dalam bentuk kapsul! lembut dan tidak berminyak!! best giler! sebulan rm40. dia kata lepas pakai uv ni nak pakai bedak pun boleh. tapi dia tak galakkan sgt lah hehehehe......apabila jerawat sume dah mati.....tinggal parut.....dia bagi vitamin E 30,000 untuk hilangkan parut dan kembalikan keanjalan kulit. dalam masa yang sama untuk bentuk balik kulit yang rosak...kembalikan kulit baru yang cantik...pemakanan dalaman perlu ada ...dr itu cadangkan untuk makan PYNOCARE....dr tu pun makan bende tu......bende tu sangat bagus......dr kata kalau aku ikut semua langkah tu.....dalam tempoh 5 bulan akan nampak perubahannya!!!! ......Dr tu kata kat aku TOLONG JANGAN PERCAYA PADA PRODUK YANG BUKAN DALAM KAWALAN DOKTOR...so kepada sesiapa yang ada masalah kulit, silalah berjumpa dengan dr kulit dahulu ye....sebab kosnya lagi murah dari buat rawatan kat tempat ape2 ntah.......hehehehhehe.....ok daaaa owhhh sebelum tu...ini laman web untuk pynocare tu....

http://www.pynocare.com

Labels: