Monday, February 25, 2013

MUKA JERAWAT! BESAR-BESAR! ARGHHHHHH

Salam......mesti semua tanya kenapa saya buat tajuk tu......ok saya tahu ramai girls2 kat luar sana menderita pasal en jerawat ni kan kan......saya pernah alami semua ni.....lagi teruk ditambah dengan radang sebab pakai produk local sampai dah mcm padang kena meteorit rupanya huhuhuhu...

 U all tau....dah berpuluh2 produk semua sifat sementara.....sampai lah satu hari saya ikut kakak saya menemankan anak dia pergi check muka dia sebab jerawat melampau2 padahal baru form3......kiranya jumpa dr pakar di mahkota parade medical.......actually saya yang suggest akak saya sebab saya nak pergi saya tak mampu maklumlah masa tu still study lagi.....masa jumpa dr tu....muka dr lelaki tu bersih gilerrrr hehehehehee sampai malu i dibuatnya....dia check muka anak saudara saya dan dia kata.....ermmm ni kes simple jer....yang penting banyak minum air dan jangan picit.....dia bagi pill yang mana 1 bulan rm 200 mesti dimakan untuk 8 bulan....lepas 8 bulan tak perlu makan lagi kerana dia ber jaminan memang mati semua bakteria tu heheheeee.....actually saya tahu pasal ubat tu sebab before ni saya ada baca article pasal jerawat dalam skop perubatan... sebenarnya ubat tu adalah stage ke 3 peringkat jerawat...paling kuat....sebab tu masa beri ubat tu kat anak saudara saya ...saya yakin sebab ia adalah kawalan doktor...lepas tu dr juga suruh datang setiap 2 bulan untuk check kesihatan kita n keadaan jerawat....dia juga beritahu jika pregnant tidak boleh makan....sebab ubat itu akan mengeringkan kulit dan adalah lagi bla bla sementara waktu so takut akan effect baby pulak.after pregnant boleh dia kata...dia tanya saya, u nak pill ni ker? jerawat u tak seteruk anak saudara u so makan yang ni...bla2 bla2...saya kata saya takut hehehehe padahal poket kosong wakakakakaaaa dia kata jgn risau kami dr pakar kulit tak mungkin buat sesuatu yang mengancam pesakit kami..lagipun u boleh rujuk mana2 perubatan sama jer rawatannya..lepas tu dia senyum heheheee...kemudian dia bagi produk cetaphil sebagai pencuci dan krim jerawat...alamak luperlah nama krim dia dan warna nya lutsinar...saya pulak tumpang ler minta nasihat dari dia hehehehehee...

u yang penting minum banyak air, senam, jangan garu2 muka....cuci muka guna yang mild, pakai pelembab dan paling penting SPF / sunblock! dia mention sunblock tu berkali2 huhuhuhuuhu.....dia kata yang resdong,,,opsss dia tak panggil resdong dia panggil alahan huhuhuhu....dia kata terus jer jumpa dr jangan sesuka hati guna produk or wat ever...sebab semuanya dari dalaman....kalau asyik usik luaran nanti kulit rosak dah tak cantik lubang sana sini......dia kata....hehehehee dia juga kata.....kos jumpa dr semua lagi baik dari beli pelbagai produk dan hasilnya belum pasti....dan dia juga kata pastikan jumpa dr yang berkualiti dan pakar bidang tu.....ermmmm ada ker dr yang tak berkualiti? hehhehheehhehee

ok bayaran akak saya kena bayar.....kos pill 8 bulan ( boleh beli sikit2 dulu sebenarnya cuma kakak saya malas nak ulang alik) RM1600 dan kos perkhidmatan RM300 kot agaknyalah....pastu cetaphil tu banyak jual kat farmasi rm37.00 dan kirm jerawat tu...rm 50 seingat saya....opssss anak sedara saya tak boleh pakai sunblock dulu sehingga 8 bulan....so kakak saya beli sunblok cetaphil rm97.00 tahan 3or 4 bulan gitu....banyak jer jual kat farmasi sebenarnya....kaum cina ramai beli.....

U all tau apa yang terjadi pada anak saudara saya selepas 5 4 bulan? Jerawat dia mengecut!!!! parut muka mengelupas hilang! dan muka jadi lembut2 gitu!!!!!! tapi bibir dia merekah sebab kulit kering kan...dr kata biarkan.....sampai ke 7 bulan...ZAASSSSS....jerawat dia hilang sepenuhnya tanpa lubang2 n parut....dia dah stop ubat...dan dia pakai jer lah pencuci cetaphil tu dan sunblok...dr kata hormon remaja mcmmana pun akan sesekali naik jerawat tapi mungkin seketul mcm tu jer lah...so dia suh sapu jer dgn krim tu..nanti hilang sendiri....anak saudara saya ni lelaki tau....sekarang dia dah habis SPM tgh tunggu result dan semakin berkeyakinan sebab muka dah hensem katakan hahahahahahaahahahaa

Opsss lupa pulak beritahu...saya ada anya dr tu....abis pempuan tak boleh makeup ker....dia snyum dan dia kata....jika muka sedang bermasalah...rawat dulu.....dah bersih baru lah nak pakai makeup or apa2 yang penting lepas pakai remove makeup tu jer.... huhuhu dan pastikan makeup tu yang mineral katanya...


Lepas balik dari jumpa dr tu....zassss terus kubuang semua produk local ku....pergi guardian....beli cetaphil, krim jerawat...pakai.....so masa pakai kire muka kosong gitu lerr....memang sadis malu wei...dah ler jerawat...kusam....saborrrrr...kemudian jerawat kecut semua! tapi masa tu minum air banyak n kekadang senam ler heheheehe......kemudian, gi farmasi beli clinelle pulak....kali ni beli lengkap pencuci, penyegar, pelembab, sunblock, masker, scrub....kononnya start jaga muka secara betul dan sihat ler kononnya hehehehehe......ZASSSSS! muka makin sihat!!! dan lembab! betul tak tipu....cuma...clinelle ni...tak taulah sebab saya tak beli serum dia....so muka nampak tak cerahlah....iyerlah tujuan dia pun nak sihatkan kulit jer kan.....next step.....parut muka? malam2 sapu oil yg untuk parut tu jer...biar lamba berbulan2 saya tak kisah dah heheheheheeee.......bila dah ok semua.....saya beli safi balqis yang krim kecantikan warna biru...hahahahaha untuk apa? lepas pakai pelembab, sunblok sume....pasti muka tak mcm makeup kan....so saya tambah sebagai foundation nak gi mana2...kesan pakai toner,pelembab n sunblock so bila pakai krim safi muka jadi senang sapu so mcm foundation sikit kan heheheehe pastu bedak tabur....tu permulaan saya kira mcm makeup lah setelah lama puasa makeup sebab tengah rawatan muka kan kononnya hhahahahahaaa..........kemudian saya rasa malas sangat pakai pelembab kemudian nak tambah sunblok..ada 2 bende nak kena buat....so after abis semua saya nak ganti moisturizer emulsion NUTOX sebab ia dua dalam satu....ada moisturizer dan SPF kira mudah sikit....lagipun yg penting produk tu pun mild dan tiada paraben ( apa tu paraben? panjang nak cite....taip jer lah en google ye hehehehee).......so nanti saya nak tambah satu produk lagi iaitu kirm malam...krim malam ni dah lama saya puasa ...adalah dekat 2 tahun kot....so ni tengah fikir krim malam yang terbaik, semulajadi, tanpa paraben, dan menyihatkan....ingat nak sapu minyak zaitun jer rasanya hahahahahaaaaaa nantilah survey ada tak jual minyak zaitun untuk muka? hahahahaah nak beli serum? masih takut lagi ...takut banyak sangat bahan kimia.....kalau boleh malam nak yang paling kurnag bahan kimia heheheheheeee.......tapi kalau u all nak muka putih cerah ada jer serum cetaphil atau serum NUTOX cuma saya belum berani nak cuba sebab takut sebab rasanya pencuci penyegar pelembab, krim safi....dah bnyak ler tu bende tepek kat muka heheehhee....owh satu lagi...mungkin saya akan tukar toner NUTOX sebab ia dalam bentuk spray....mudah kan! spray jer sudah....huhuhu....awak semua mesti pelik naper campur2 ni? sebenarnya nak campur2 tu tengok2 juga jenis produk, kandungan dan keserasiannya...nutox n clinelle ni mild jer...dan yang saya berani campur pun cuma toner dan moisturizer jer heheheehehhheheee........kepada sesiapa yang ada masalah kulit...rawat dulu...sabar....lepas tu nanti dah besih nak makeup ker nak aper ker...dah boleh dahhh yg penting remove makeup tu time nak tido ok....tapi nasihat saya kalau setakat nak gi kerja tu...pakai light makeup udahlah....pakai bb cream jer n lipstik pun dah cantik aper....tapi pastikan kulit bersih dulu....jgn time jerawat banyak time tu nak pakai bb cream ler, foundation ler...menyesal nanti tau....makin teruk ader lah nanti..so itulah pengalaman saya.....sebelum tu kepada kulit bersih....jangan ngengada2 nak pakai mcm2 produk....sayang woooo bukan mudah nak dapa kulit bersih...cari yang betul2 ok dan maintain pakai produk tersebut yang semestinya ada  3 step ; pencuci ,penyegar dan  pelembab plus SPF. kalau boleh beli produk berkualiti kat farmasi ker...guardian yg dermatologist test....kalau yg kaya SK11 or mary kay memang sangat berbaloi untuk kulit normal....makin cantik mcm artis cina u jasinya...dan sebagai org islam...tambahan..air wudhu pun besar menfaatnya tau huhuhuhu...selamat menjadi cantik semua ;)

Thursday, February 21, 2013

RASULULLAH DAN KUCING KESAYANGANNYA

Salam satu muhibah semua...... Cuba tengok video ni :
youtube:rahsiawebsite

 adakah anda rasa macam nak gentel gentel dan cium cium jer kucing tu....betapa manja dan comelnya malah menjadi penghibur di kala kesunyian dan pengubat kesedihan gitu......Sesungguhnya Allah SWT menjadikan haiwan comel ini mesti bersebab kan.....Sememangnya selain tolong jaga rumah (tangkap tikus dan segala bende merayaplah hahahha) ia memang menjadi penghibur kepada kita......ermmmm sapa yang tak suka si tomei ni kan....sape yang masih geli dengan kucing....dont worry....cuba cubalah dekat dekat dengan si manja ini ye :)

 kisah ini diambil dari mediapermatangpauh.blogspot.com :

 Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad SAW memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Suatu ketika, dikala nabi hendak mengambil jubahnya, di temuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai diatas jubahnya. Kerana tidak mahu mengganggu haiwan kesayangannya itu, nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya. Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan tunduk sujud kepada tuannya. Sebagai balasan, nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengusap lembut ke badan kucing baginda itu sebanyak 3 kali. Dalam peristiwa lain, setiap kali Nabi menerima tetamu di rumahnya, nabi selalu menggendong mueeza dan diriba diatas pahanya. Salah satu sifat Mueeza yang nabi sukai ialah dia selalu mengeong ketika mendengar azan, dan seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikuti lantunan suara azan. Kepada para sahabat, nabi selalu berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan, seperti menyayangi keluarga sendiri. Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan manja ini sangatlah berat, dalam sebuah hadis sahih Al Bukhari, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya, dan tidak pula melepaskan kucingnya untuk mencari makan sendiri. Nabi SAW pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah siksaan neraka. Tidak hanya nabi, isteri nabi sendiri, Aisyah binti Abu Bakar Ash Siddiq pun amat menyukai kucing, dan merasa amat kehilangan dikala kucingnya meninggalkan Seorang sahabat yang juga ahli hadis, Abdurrahman bin Sakhr Al Azdi diberi jolokan Abu Hurairah (bapa kucing jantan), kerana kegemarannya dalam merawat dan memelihara banyak kucing jantan dirumahnya.


petikan dari pula  http://islamikblog.blogspot.com :

 Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW pernah bersabda, "Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan)," [HR At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah]. Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahwa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah.Lalu, beliau berkata, "Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana."Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, "Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis." Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahwa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur.Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang shalat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan shalat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut.Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, 'Aisyah ra. lalu membersihkan bagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, "Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling."Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing,[HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni]. Hadis ini diriwayatkari Malik, Ahmad, dan imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci. 


sedikit renungan untuk kita semua... :

Firman Allah SWT yang bermaksud :
 "Demi sesungguhnya, kisah Nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi-nabi yang terkandung dalam Al-Quran) ia bukanlah cerita-cerita yang diada-adakan, tetapi ia mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab agama yang terdahulu daripadanya dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman"
 (Yusuf:111)

BUKTI DALAM LAUT ADA SUNGAI YANG MENGALIR

Assalammualaikum.....salam muhibah semua.....and hello....huhuhu....ermmm dah lama tak update blog ni.......ada rasanya kat 1 tahun kot hahahahaaaaaa.....boleh pulak gelak....ade kena lesing kang aku nih.....hehheeee....ok kenapa ni tulis tajuk bukti bukti ni.....ingat tengah lawan kes dengan peguam ker......boleh pulak aku nih....sebenarnya saya nak tunjuk kat u all yang mana masih belum tahu lagi
kewujudan sungai bawah laut ni.......
 

 ye....ia adalah benar....malah tak perlu nak pelik...sebagai orang islam sepatutnya kita tak perlu fikir 'bagaimana ini terjadi? adakah ia alam bunian? owh atau warna gelap jer tu...jadi ala ala sungai......no no no.......ye kita boleh mengkaji...tapi jika masih lagi tanda tanya.....kita ada kitab Al quran sebagai rujukan umat islam kan kan...semua kejadian alam telah tersirat dalam Al quran...... "Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalang." (Surah Al Furqan: 53)

 kisah ni dipetik dari detikislam.blospot:

 'Jika anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery 'pasti kenal Mr.Jacques Yves Costeau, ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.
 

Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur atau tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya. Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.

 Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor Muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan (surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez. Ayat itu berbunyi "Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan .. . "Ertinya:" Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus. "Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas. Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi "Yakhruju minhuma lu'lu` u wal marjaan "ertinya" Keluar dari keduanya mutiara dan marjan. "Padahal di muara sungai tidak ditemui mutiara.

 Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al-Quran itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al-Quran ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad ke-20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur'an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya mutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam' Bagaimana dengan u all semua? masih tidak percaya? ....sebenarnya saya kagum dengan manusia yang mencari jawapan dengan meneroka kejadian alam....kenapa kebanyakannya hobi itu ada pada orang luar tapi kurang pada orang kita termasuk saya?...huhuhuhu......ketahuilah bahawa masih banyak rahsia dunia ini.....semoga bukti ini menjadi renungan anda semua betapa kerdilnya kita dengan dibandingkan dengan segala rahsia alam ciptaan Allah S.W.T ini....