Thursday, February 21, 2013

BUKTI DALAM LAUT ADA SUNGAI YANG MENGALIR

Assalammualaikum.....salam muhibah semua.....and hello....huhuhu....ermmm dah lama tak update blog ni.......ada rasanya kat 1 tahun kot hahahahaaaaaa.....boleh pulak gelak....ade kena lesing kang aku nih.....hehheeee....ok kenapa ni tulis tajuk bukti bukti ni.....ingat tengah lawan kes dengan peguam ker......boleh pulak aku nih....sebenarnya saya nak tunjuk kat u all yang mana masih belum tahu lagi
kewujudan sungai bawah laut ni.......
 

 ye....ia adalah benar....malah tak perlu nak pelik...sebagai orang islam sepatutnya kita tak perlu fikir 'bagaimana ini terjadi? adakah ia alam bunian? owh atau warna gelap jer tu...jadi ala ala sungai......no no no.......ye kita boleh mengkaji...tapi jika masih lagi tanda tanya.....kita ada kitab Al quran sebagai rujukan umat islam kan kan...semua kejadian alam telah tersirat dalam Al quran...... "Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalang." (Surah Al Furqan: 53)

 kisah ni dipetik dari detikislam.blospot:

 'Jika anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery 'pasti kenal Mr.Jacques Yves Costeau, ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.
 

Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur atau tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya. Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.

 Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor Muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan (surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez. Ayat itu berbunyi "Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan .. . "Ertinya:" Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus. "Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas. Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi "Yakhruju minhuma lu'lu` u wal marjaan "ertinya" Keluar dari keduanya mutiara dan marjan. "Padahal di muara sungai tidak ditemui mutiara.

 Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al-Quran itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al-Quran ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad ke-20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur'an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya mutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam' Bagaimana dengan u all semua? masih tidak percaya? ....sebenarnya saya kagum dengan manusia yang mencari jawapan dengan meneroka kejadian alam....kenapa kebanyakannya hobi itu ada pada orang luar tapi kurang pada orang kita termasuk saya?...huhuhuhu......ketahuilah bahawa masih banyak rahsia dunia ini.....semoga bukti ini menjadi renungan anda semua betapa kerdilnya kita dengan dibandingkan dengan segala rahsia alam ciptaan Allah S.W.T ini....

No comments:

Post a Comment