Thursday, July 14, 2011

weird things in the world - bende2 pelik dalam dunia

< Salam and hello guys....mak aku pernah cakap yang dia pernah nampak ular kepala dua! owhhhh......pelik ...pelik.....tapi bagi aku yang suka fikir secara saintifik...ekekeke...aku rasa perkara biasa ajer tuh sebab maybe kromosom dia dah nak kembar nak wat camner ehehehehe....macam manuasia juga ehehehee...ok ok.....selalu u guys nampak bende2 pelik kat dalam negara jer kan....pokok pisang berbuah 2 kali lah...pokok berdarah lah.....(aku rasa pokok berdarah tu just terlebih antosianin jer ekekekeke)......tapi kali nie aku nak korang bersama-sama menjelajah dunia pulak.....banyak bende2 yang lagi tahap gaban maksimum peliknyer di luar sana.....iyelah kan....takkan kite nak cocok duet kat bank...amek tiket flight pastu gi merata2 dunia nak gi carik pulak kan.... ehehehehe.....lain ler kite nie kaya mcm william bil gate tuh ehehehehe....tak pe takpe.....sekarang zaman IT....zaman tanpa sempadan.....asalkan kite bijak menggunakan segala kemudahan yang ada..pasti kite tidak akan ketinggalan.....:p....ok ok.....dah dah...jom kite tengok bende2 pelik tuh.....opsss pastikan anda bukan mengandung ataupun tengah makan ok eheheheeh..





ini adalah makanan from china...tuna eyeballs...ermmm sedap!



ant egg ..telur semut! pergh macam beras aku tengok!



siksanyer jadi dia org nih.....tuhan dah bagi hidup macam biasa nih....bersyukurnya!



walaupun nampak pelik but i think this is a beautiful place to visit!



bukan dia pinta....



lepas nih dah malas nak tulis ehehehee...tengok ajer lah yer.....cuci cuci mata yang ngantuk time kerje ehehehehe.......

















MEMBUAT BUNGA TISU POM POM YANG CANTIK!

Hello guysss……….sekali lagi kite bertemu di rancangan…rancangan ape…meletopss! ( opsss terpengaruh kan si ning baizura dalam citer cun pulok hehehehe)…by the way ….ni nak citer nie….suka tak ngan dekorasi yang tomei2 ala fantasi nie? Saya? Perghhh memang suka!!!!!!!!!! Sangat!!!! Ekekeke…so hari nie kite nak belajar wat pom pom tissue….asyik tissue ajer awin nie ( dah tissue yang muroh ekekekek) tisu pom pom nie cantik sangat wat dekorasi perkahwinan jika pandai mendekorasikannya ekekekeke…..well kite belajar ye……

Apa yang diperlukan adalah:

8 helai tisu (ini jadi satu pom pom ajer tau)

Pembaris

Gunting

Pensil

Wayar

Ribbon for gantung pom pom





Gunting tisu jadi ukuran (17″ x 26″) untuk jadi satu folds.


Lipat seperti kipas seperti ini



kemudian ikat tisu guna wayar halus



hujung tisu boleh gunting ape bentuk yang korang suke 






hati hati tisu mudah koyak…oleh itu kembangkannyer slow2 jadi macam nie…






setelah siap gantung guna reben…cantikkkkk kan!!!

BERSAMAMU TV3-MENYELONGKAR DUNIA KUCING YANG PENUH PENDERITAAN…

Hah! Betul ker….macam tak percaya ajer bersamamu buat liputan tentang nie…..aku rasa macam nak melompat2 kegembiraan J+ kesedihan terharu L kerana rancangan yang membela nasib manusia ini tergerak untuk membela nasib haiwan yang sangat menyedihkan ini….uhuhuhuhuhu deebak for TV3!

For sure lah aku sangat2 menyokong dan berharap sangat orang di luar sana dapat ikhtibar dengan mendalamnyer….tanggungjawab untuk membela nasib dan memupuk semangat sayang trhadap haiwan ini….

Sebenarnya kita sebagai manusia….yang ada akal fikiran yang mana ada sesetengah memiliki 200IQ hehehehe ( pengaruh citer korea playfull kiss! Love kim hyun joong! Hehehe) …yang menumpang di dunia ini….seharusnya mempunyai sifat IHSAN terhadap segala makhluk yang wujud di dunia ini…tidak kira benda hidup atau tidak…..pokok,batu, gunung2,binatang2,air,udara dll……..Semua benda menjalani kehidupan secara ekosistem…bergantung antara satu sama lain….jika salah satu terganggu, yang lain pasti akan terima kesannya…

Untuk umat islam….kita tahukan yang semua makhluk di dunia ini bende hidup atau tidak semua berzikir kepada yang maha Esa…..kite ajer yang selalu malas dan alpa dengan dunie sementara ini…sibuk cari pangkat, kekayaan, glamour, mencari kebanggaan, kehormatan…sedangkan kita lupa yang kite dapat semua itu mesti ada sebabnya…..UJIAN….jika kite lulus UJIAN ini…maka dapatlah HADIAH nya….namun jika kita GAGAL??? Pernah tak anda fikir ‘aku dah berusaha bermatian2 nak dapat anugarah dekan tapi kenapa aku masih dapat B subjek ini???.....itu adalah ketentuan dan UJIAN dari nya…..satu lagi’ Aku dapat anugerah dekan nie sebab aku rajin ulangkaji pelajaran dan inilah hasilnya …hehehe ini memang benar, orang berusaha pasti akan dapat hasilnya…tapi ini juga UJIAN….bagaimana cara kamu menghadapinya……so dapat sesuatu…ingat2lah ok! Hehehehe…..opsss lari topic pulok…..ok ok…..KUCING….adalah haiwan kesayangan nabi….semua tahukan….ihsannya pada binatang ini hingga nabi sanggup mengoyakkan selendangnya disebabkan kucing itu tidur di atasnya….kalau kite? Hemmm untunglah koyakkan selendang….dibeduknya binatang tu ader….(taip dengan geram!)….kita sebagai umatnya walaupun tiada yang boleh menandingi dengan tahap ihsan nabi….cukuplah jika kamu ada sikit sifat ihsan terhadap haiwan ini……Allah jadikan KUCING ini mesti ada sebabnya……Cuba anda lihat kucing ini




Tengok………..tidakkah haiwan ini sangat comel dan tak sanggup nak dijentik hehehehehehe…….. ………………..ok biar saya listkan pendapat saya mengenai mengapa haiwan bernama KUCING wujud….
1) Haiwan ini boleh melatih manusia supaya memupuk rasa sayang, kasih, belas kasihan dan penyabar…banyak sifat boleh dipupuk jika kita membela binatang ini….
2) Boleh membersihkan rumah kita dari cicak, tikus….heheheh pastikan haiwan kesayangan anda hanya tangkap dan jgn bagi dia makan….sian dia….gugur bulunyer heheehehe….
3) Kejut pagi heheheheee….tapi nak melatih tu memang payah sikit ler hehehehe
4) Teman peluk tido dan tempat bermain time boring atau dilanda masalah,kecewa dan kesedihan…dengan melihat anak matanya kita dah sejuk…..( haiwan kan tiada dosa hehe)
5) Kehendak yang maha Esa…Dia sahaja yang tahu……

Sesiapa yang panas baran tu cuba2lah bela kucing….yang alah tu…belah diluar rumah….beli rumah dia….hehehe….jangan cium bulu kucing…..lepas pegang basuh tangan….tu ajer….

Untuk start membina sifat ehsan dalam diri adalah dengan menyayangi kucing ataupun segala binatang yang ada dalam dunia ini…jangan benci mereka kerana mereka tak bersalah………

Lihatlah....lihatlah kecomelan dan kekesianan haiwan tomei ini ehehehehe...